Filo Araçlarında Hasar Yönetimi

Araçlarda düzenli bakım, güvenli bir yolculuk için olmazsa olmazdır. Düzenli olarak bakımları yapılmayan araçlar trafikte büyük sorunlar yaratabilir. Kullanılan araç türüne ve yaşına göre yapılması gereken bakımlar değişiklik gösterse de tüm motorlu araçlar için bakım sürecinde takip edilmesi gereken adımlar benzerdir.

Araç Bakım Süreçleri

Düzenli bakım, belirli zaman aralıklarında ekipmanlar üzerinde çeşitli faaliyetler yapılmasına verilen isimdir. Araçlara yapılan düzenli bakımların başlıca amacı, aksamdaki potansiyel bir arızanın vakitlice tespit edilip, tehlike arz etmeden gelmeden önce bu arızaya müdahale edilmesidir. Bütün ulaşım araçları için zorunlu olan düzenli bakımlar, personel ve öğrenci taşımacılığı söz konusu olduğunda daha da büyük önem kazanır.

Her gün öğrenci ve personelleri ev, okul veya iş yerleri arasında taşıyan servis araçlarının düzenli bakımlarının yapılması risksiz, güvenli bir ulaşım için kritik önem taşır. Bakımları yapılmayan araçlar ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilir. Servis araçlarında hesapta olmayan arızalar, ciddi kazalara neden olma riskini taşımakla beraber, ulaşım sürecini kesintiye uğratarak yolcuların işlerini veya eğitimlerini aksatabilir ve aracın tamiri açısından büyük maliyetlere sebep olabilir. Taşımacılık hizmetini veren şirketin, sorumluluğunda olan aracın bakımlarını düzenli olarak yaptırması gerekir.

Düzenli bakımlar sayesinde servis hizmetinde kontrol dışı bir kesinti yaşanmaz, konforlu ve güvenli taşımacılık sorunsuzca devam ettirilebilir. Aynı zamanda araçların yakıt giderlerini de düşüren bakımlar, güvenliği en yüksek seviyede sağlamaya devam ederken ekonomik tasarruf da sağlar. Herhangi bir aksama yaşanmadan devam eden servis hizmetleri sayesinde taşımacılık hizmeti veren şirketin de güvenilirliği artmış olur. Belirtilen bakımların gereklilikleri devlet kuruluşları tarafından belirtilmiştir. Bu şartları sağlamayan araçlar servis hizmeti veremez.

Bakım Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Tüm motorlu taşıtlarda belirli aralıklarla yapılması gereken birtakım bakımlar bulunmaktadır. Bu bakımların belirli zaman aralıklarıyla yapılması son derece önemlidir. Yetkili ve uzman bir serviste yapılan bakımlar bir çizelgede takip edilmelidir. Aracın hangi aralıklarla kontrol edilmesi gerektiği, yine yetkili servislerden ya da araç üreticisinden öğrenilebilir.

Bakım sürecinde yapılması gerekenler; aracın modeline, yakıt türüne ve yaşına göre değişiklik gösterse de temelde takip edilmesi gereken kurallar birbirine oldukça benzerdir. Bakım sırasında kontrol edilen ve gerektiğinde yenilenmesi gerekenler ilk olarak araç içi sıvılardır. Konforlu ve güvenli bir yolculuk için oldukça önemli olan filtrelerin de temizliği ve yine gerekli durumlarda değişimi yapılır. Bunların yanında mekanik ve elektrikli aksamın da tümü kontrol edilir.

Araçlarda bakım sürecinde yapılan genel kontrolleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Motor sürtünmesinin azaltılıp, aşırı ısınmanın engellenmesi için motor yağı değişimi yapılır; hava, yakıt ve polen filtreleri değiştirilir ve yağ filtresi yenilenir. Aynı zamanda antifriz sıvısı ve silecek sularının da kontrolü yapılır.
  • Akü, ateşleme bujisi, egzoz sistemi ve süspansiyon sistemleri kontrol edilir.
  • Ön takım ve kaporta bakımı yapılır.
  • Lastik basınç kontrolleri yapılır ve dişlerin aşınma durumu incelenir.
  • Arka ve ön fren kontrolleri yapılır.
  • Araçtaki aydınlatma sistemlerinin kontrolleri yapılır.
  • Aracın tüm parçalarını bir arada tutan şasenin bakımı yapılır.
  • Multimedya ekran ve ses sistemi gibi tüm elektrikli aksam kontrol edilir.
  • Lastik açılarının kontrolü olan rot-balans ayarı yapılır.
  • Direksiyon kutusunun kontrolü ve ayarları yapılır.

Gerekli bakımlar yapıldıktan sonra, toplanan bilgiler bir çizelge hâline getirilir ve gelecek kontrollerin ne zaman yapılması gerektiği belirlenir. Yetkili ve güvenilir bir servisten yapılan periyodik bakımlar sayesinde kaza, arıza gibi istenmeyen durumların oluşma ihtimali minimuma indirilmiş olur.